Reactia in lant a nefericirii

La inceput asculti de vocea exterioara a turmei, formata din societate in largul ei, de mass media, sistemul educational si chiar propria ta familie.

Apoi ajungi sa obtii lucrurile care CREDEAI ca te fac fericit si iti dai seama ca esti foarte lipsit de fericire si implinire. Sau nu obtii aceste lucruri (care oricum nu te fac fericit) si tot nefericit esti pentru ca esuezi in atingerea obiectivelor.

Astfel, iti gasesti refugiul intr-un viciu sau mai multe, intr-o dependenta. Aceste vicii si dependente iti fac rau emotional precum si fizic. Devii un om nefericit care acum ca bonus este depresiv, se degradeaza fizic (de obicei prin ingrasare) si incepe sa aiba boli.

Asta te face sa devii o persona singura, nefericita, uratita si bolnava.

Iar apoi cu ultimele puteri, iti versi ura asupra intregii lumi pe care o consideri responsabila de starea in care esti.

Pe de o parte esti indreptatit sa faci asta. Vocea exterioara te-a prostit, te-a folosit si te-a aruncat la gunoiul istoriei ca pe un pion.

Pe de alta parte, ai avut tot timpul o voce interioara, un ghid, pe care daca il ascultai, erai la polul opus al vietii. Erai jucatorul, nu pionul. Iar decizia sa fii jucatorul o poti lua oricand. Si astfel, ai prima sansa de a iesi din Matrix.

Munca pentru a deveni fericit sau nefericit este aceeasi. E nevoie de acelasi numar de ani de eforturi pentru a ajunge o epava sau un om de succes.

Devino un om mai bun si astfel, totul va fi mai bun in jurul tau.

Intrebarea e de care voce asculti? Vocea turmei sau propria ta voce?

“Tu cu painea si cutitul, mori flamand, neispravitul.” - spunea Cosbuc.

Comments