5 motive sa-ti faci bine slujba pe care o urasti

1. Afli cum e sa fii numarul unu.
Da, stiu ca nu conteaza cand esti cel mai tare maturator de strada. Poate nu observa nimeni. Poate ca nu exista nici un mecanism de promotie cand intorci mici in gara din Titu. Si totusi, cand esti cel mai bun afla mereu cineva important: si anume chiar tu. Senzatia va fi la inceput un lucru nou pentru creierul tau. Cu timpul, ai sa vezi ca da dependenta. Si, dupa o vreme, chiar si in somn, mintea ta va incepe sa caute solutii sa fii cel mai bun si in alte situatii.

2. Schimbi umilinta cu nedreptatea.
Un om care munceste fara tragere de inima intr-o pozitie subalterna e umilit zilnic de soarta lui. Unul care face toate eforturile, fara sa fie bagat de seama, e intr-o pozitie cu mult mai buna: e nedreptatit. Or, se stie, daca umilinta e atributul sclavului, nedreptatea e o chestie care li se intampla doar oamenilor liberi. Dintr-o data ai o alta statura, chiar si numai in mintea ta. Acolo de unde incepe de fapt totul.

3. Inveti ceva.
Aproape in orice domeniu, chiar si in cel al traficului de substante interzise, poti invata cate o chestie. Cum ar fi, de exemplu ca nu e bine sa compui cantece despre iarba pe care o ai in casa. Cand inveti, ceva proaspat se intampla in mintea ta: realizezi ca azi ai mai multe lucruri decat ieri. Sigur, nu sunt biciclete de carbon sau blugi de firma: sunt doar idei sau informatii. Dar asta iti va arata ca se poate sa acumulezi. Banii vor veni si ei.

4. Incetezi sa-i mai urasti pe ceilalti.
Cand incerci cu adevarat sa faci lucrurile bine in meseria ta, constati de obicei un lucru suprinzator: ca nu colegii erau de vina pentru lipsa ta de performanta. Asta era doar scuza. Daca te apuci cu adevarat si reusesti, vei afla ca in majoritatea cazurilor a trebuit sa te lupti cu tine insuti. Asta iti va da o noua perspectiva asupra celorlalti: vei putea sa ii accepti asa cum sunt, sa colaborezi cu ei, sa-i conduci. Nu exista alt drum daca vrei sa fii sef.

5. Iesi in evidenta.
In jurul tau sunt sute, mii, milioane de oameni care fac prost si cu scarba o meserie pe care n-au ales-o. Cei mai multi se razbuna pe ea, desi n-are nici o vina. Nu cauta s-o invete, ci mai degraba s-o pacaleasca. Fara sa realizeze ca, de fapt, atunci cand iti pacalesti meseria, patronul si clientul, nu mai ai cui sa spui, la capatul zilei: “Eu imi doresc mai mult si pot mai bine!” Pentru ca nimeni nu stie exact ce vrei sa spui cu asta. Ca nu le-ai dat nici un exemplu.
Asa ca, daca nu gasiti nici in dimineata asta puterea sa va dati demisia, sa stiti ca exista ceva si mai socant: sa faceti bine ceva ce nu va place.

Comments