De ce nu poți să pierzi

Chiar cred că, în afară de cei care au anumite probleme psihice, toți oamenii pot să „câștige”, nu în sensul unui meci de tenis, unde obligatoriu cineva pierde și cineva câștigă, ci în sensul că pot să iasă din sărăcie și să trăiască decent, chiar dacă nu ajung milionari.

Am zis de mai multe ori că nu poți să pierzi, că succesul e inevitabil. La prima vedere pare doar o vrăjeală de dezvoltare personală sau o chestie teribilistă pe care o spun cei ce au succes, la fel cum spun bogații că banii nu contează.

Dar e adevărat, nu poți să pierzi.

Corpul uman este o creație extraordinară, e conceput pentru a se adapta și a se optimiza pentru supraviețuire. În cazul în care condițiile o dictează, corpul va deveni mai puternic, mai mare sau mai rezistent pentru a putea să facă față mai eficient sarcinilor.

Dacă te duci acum să trăiești la pădure, în jumate de an o să ai brațele mai groase, spatele mai puternic, o să poți să mergi mai mult pe jos fără să obosești etc… Corpul se adaptează și se optimizează pentru conservarea energiei.

Teoria mea este că adaptarea asta de la nivel fizic se extinde și la nivel mental. Dacă îți pui creierul în situații în care trebuie să gândească, atunci o să înceapă să gândească.

Tot ce trebuie să faci este să nu te pui în calea acestui proces natural.

Să lași creierul tău să-și facă treaba pentru care se află acolo. Să-l folosești ca pe un CPU, nu ca pe un HDD. Pentru non-geeks, asta înseamnă să procesezi informație, nu să stochezi informație.

Am descoperit pe propria piele faptul ăsta: cu cât accepți mai repede situația în care te afli, cu atât te adaptezi mai repede la ea. Cu cât te focusezi mai mult pe ceea ce îți dorești, cu atât mai ușor reușești să obții acel ceva.

Vrei să arăți ca Brad Pitt în Fight Club?

Dacă ești focusat 100% pe asta, durează cam 6-8 luni să devii super fit, urmând o rețetă foarte clară de acțiune: disciplină exemplară în nutriție și exerciții fizice.

Vrei să ajungi neapărat la concertul lui X sau să vizitezi orașul Y?

Dacă vrei cu adevărat asta și ești focusat 100% pe obiectivul ăsta, o să reușești. Nu cunosc pe nimeni care să fi vrut cu adevărat ceva și să nu fi reușit, mai devreme sau mai târziu.

Creierul tău va găsi mereu soluții, de asta e pus acolo.
Și de ce nu câștigă toată lumea?

Oamenii sunt diferiți, e vorba în primul rând de genetică și apoi de mediul în care a crescut și s-a dezvoltat fiecare.

La unii oameni adaptarea și optimizarea de care spuneam mai sus se face mai rapid, la alții mai lent. Unii învață doar observând greșelile altora, fără să le facă și ei la rândul lor, iar alții se împiedică de aceeași groapă în fiecare zi și tot nu învață.

Dar în ultimă instanță totul se reduce la faptul că nu-și doresc cu adevărat. Prin asta mă refer că nu își asumă responsabilitățile necesare și nu acceptă că trebuie să facă niște eforturi ca să obțină ce își doresc.

Deci sintagma asta – să-ți dorești cu adevărat – nu e despre energie pozitivă, adevăr divin, supă de pui pentru suflet și alea.

„Cu adevărat” înseamnă să conștientizezi și să accepți părțile negative care vin la pachet cu câștigul – efortul, munca, sacrificiile.

Be Fucking Awesome. Do Epic Shit.



Comments