Mirajul independenţei colective

Nici o comunitate de oameni, fie ea o ţară, nu poate fi independetă dacă fiecare individ în parte nu este independent. Dacă fiecare ţăran este independent în raport cu resursele de care are el nevoie, atunci suma ţăranilor este o comunitate independentă. Dacă mai mult de jumătate dintre indivizii unei ţări sunt independenţi, fiecare în parte, atunci putem vorbi de o independeţă la nivel de ţară.

Independenţa nu este ceva separat de indivizi. Nu este ceva pe care o conducere construieşte pas cu pas. Avem în acest concept aceiaşi eroare ca şi când vorbim de imaginea României. Imagine care atât de mult se străduieşte sistemul să o coafeze. Imaginea României, este felul în care România se reflectă în afară. Imaginea nu este o chestie pe care o construieşti împotriva a ceea ce eşti. NU! Imaginea ta este ceea ce eşti tu. Tu nu poţi fi un gunoi care are o imagine desăvârşită. Sau poţi fi şi asta, dar vei suferi mereu, pentru că tu ştii realitatea.

Realitatea zbiară mereu peste vocea ta cu care încerci să-ti coafezi imaginea. Dacă prezinţi o imagine, şi tu eşti altcineva, de fapt joci un rol. Te prefaci a fi ceva ce nu eşti. Iar asta provoacă suferinţă. Dimpotrivă, asumarea necondiţionată şi fără regrete că sunt ceea ce sunt, îmi va permite să modific părţile pe care nu le prefer. Altfel voi modifica mereu imaginea, eu rămânând acelaşi. Şi dacă eu modific mereu imaginea mea dar rămân acelaşi... Ce am schimbat eu de fapt? O iluzie! Un rol! Nu pot schimba nimic cu-adevărat, dacă eu rămân acelaşi!

Dacă vrem independenţă la nivel  de naţiune nu trebuie să căutăm ce să vindem cuiva, ca să nu mai cumpărăm de la altcineva. Acest concept este o himeră. Trebuie să căutăm un model care va permite la cât mai mulţi indivizi să fie independeţi. Să creem cât mai multe comunităţi care ele însele vor fi independente. Când suma totală a indivizilor independenţi si a micilor comunităţi independente vor crea o majoritate, atunci putem vorbi despre o independenţă la nivel naţional. Independenţa naţională nu este un concept măsurabil în cifre şi grafice. Ceva ce analizez uitâtndu-mă peste PIB-uri, bugete şi exporturi. Ea este suma indivizilor independeţi! Degeaba sunt independent energetic şi import 80% din alimente. Asta nu e independenţă. E doar o mutare a unei dependenţe către alta.

Vă rog, permiteţi-vă să înţelegeţi: nu există independenţă colectivă, dacă indivizii în parte sunt dependenţi. Chiar şi dependenţa de un sistem administrativ blochează independenţa. Desigur, independenţa vine la pachet cu implicarea, asumarea şi răspunderea.

Un om care se implică, RĂSPUNDE!
Un om care răspunde este RESPONSABIL!
Un om Responsabil nu este MANIPULABIL!
Manipulabilul depinde de manipulant.
Responsabilul răspunde! El nu depinde de nimeni. El doar răspunde!

Manipularea şi responsabilitatea se opun una celeilalte.

Comments