In onoarea martirilor

La 15 august 1714, a fost executat Constantin Brâncoveanu împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Stefan, Radu si Matei), precum si cu sfetnicul său Ianache Văcărescu (la Istanbul Cu totii sunt venerati de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfintii Mucenici Brâncoveni.

Iată cum descrie Gheorghe Sincai martiriul voievodului:

„Odată cu Brâncovanul au pierit cei patru feciori ai lui, cărora el le-a grăit astfel în ora mortii: „Iată, toate avutiile si orice am avut, am pierdut! Să nu ne pierdem încai sufletele... Stati tare si bărbăteste, dragii mei! Să nu băgati seamă de moarte. Priviti la Hristos, mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi si cu ce moarte de ocară a murit. Credeti tare întru aceasta si nu vă miscati, nici vă clintiti din credinta voastră pentru viata si lumea aceasta...”.

Acestea zicând el, porunci împăratul de le tăiară capetele, întâi ale feciorilor, începând de la cel mai tânăr, si mai pe urmă a tăiat capul lui Constantin Brâncovanu, si-i aruncară trupurile în mare. Si crestinii, după aceea, aflându-le, le-au astrucat la Patriarhie.”

—Gheorghe Sincai - Cronica românilor si a mai multor neamuri.

Comments