Cauza accidentului aviatic

Române, ești tu. Să n-ai nici cea mai mică îndoială. Degeaba te agiți și ridici pumnul spre autorități și spre cer. Degeaba devorezi circul mediatic de tip “ultima oră” și “breaking news” și degeaba aștepți rezultatele anchetelor “demarate”. Oprește-ți căutările – cauza ultimă a celei mai recente tragedii românești ești numai și numai tu, române.

Faci spume la gură de indignare pe marginea incompetentei ubicuitare în România – dar tu cât de competent ești în ceea ce faci? Cât ești de potrivit și dedicat locului tău de muncă și cum ai ajuns în el? Cât de mult respecți tu legea, regulile și protocoalele, tu, cel care ai făcut până și din traficul rutier al acestei țări un cosmar cu mult prea multe victime? De câte ori ai enunțat tu, la locul tău de muncă, deviza supremă a “excelenței” profesionale românești: “e bine și-așa”? De ce vezi abia acum că s-a umplut România de “incompetenți” (de parcă vorbim despre o altă specie, nu tot despre români) și de ce ești tu, brusc, atât de sfânt indignat pe tema asta ?
Pentru că ești tu însuți, cu foarte mare probabilitate, cel puțin parțial incompetent în domeniul și aria ta, inclusiv în lucrurile cele mai simple, cum este șofatul. Pentru că prin tot ceea ce ai făcut începând din școală și prin felul în care ai pus întotdeauna problema n-ai făcut decât să încurajezi incompetența, a ta și a celor de lângă tine, care, inerent, au ajuns la un moment dat să te conducă.

Pentru că tu te duci cu sacul de bani ca să cumperi un post nemeritat, pentru tine sau pentru ai tăi, un post pe care nu ești competent să-l ocupi. Tu te duci cu plocoane la școală ca să-ți treacă copilul incompetent clasa sau bacalaureatul sau admiterea sau examenul. Tu dai șpagă polițistului să-ți treacă cu vederea incompetența la volan. Tu n-ai nicio remușcare pentru că te-ai băgat, pe bani și pile, în fața unuia mai competent decât tine, căruia nu i-a mai rămas decât să plece din țara ta. A, și tot tu încasezi fără preget șpaga pentru care încalci regulile cu zâmbetul pe buze, dacă se întâmplă să te afli la celălalt pol al tranzacției.

Pentru că tu accepți să fii consumatorul monstruosului circ al presei romanesti, care este un exemplu monumental de incompetență jurnalistică și semidoctism crâncen. Nu există la acest moment, în toată presa românească, nici măcar un singur articol pe acest subiect care să fie cat de cat profesionist dar avem galeti de bale, bâlbâieli, erori grosolane și senzaționalism cu care ne-a obișnuit jurnalistul român incompetent, care acum se alătură și el corului vocilor revoltate.

Pentru că tu nu pui niciun preț pe educație, deci automat nici pe competență, pentru că dacă ai fi pus n-ai fi acceptat niciodată mizeria din sistemul educațional, darămite s-o întreții prin dezinteres și încurajarea șpăgii.

Pentru că tu adopți o pasivitate ierbivoră în toate problemele statului și cetății, pentru că, zici, nu e problema ta. Și ce poți tu rezolva? La urma-urmelor, așa și este: nimic. Ești mult prea incompetent.

Pentru că tu ești arhitectul și cel care întreține sârguincios întregul edificiu de incompetență și corupție care este România, de la nivel de grădiniță la nivel de Cotroceni.

Pentru că tu alegi să închizi ochi și să treci peste tragedii precum cea de la maternitatea Giulești, din urmă cu nici patru ani, după ce ți-ai făcut minima datorie de a arăta cu degetul și ridica pumnul, a te indigna sfânt și a vocifera vehement, dar fără a învăța și schimba nimic. Ce-ai învățat despre reguli, protocoale, organizare, seriozitate, competență, din tragedia aceea inimaginabilă într-o țară civilizată, ce-ai învățat din faptul că șase copii nou-născuți au murit în urma arsurilor produse într-un spital, astfel încât să fii mai pregătit pentru tragedia următoare? Absolut nimic. Tragedia curentă te-a surprins în exact aceeași stare, la fel de ignorant, incompetent și nepregătit. Dar indignat la modul sacru, că la asta te pricepi.

Pentru că tu, citind aceste rânduri, te vei uita în jur cu ochii minții strâns închiși, vei efectua o analiză perfect incompetentă a realității care te înconjoară și vei concluziona, ca un amator în arta introspecției: “are foarte mare dreptate, dar nu la mine se referă“.

Ești, române, prin propria alegere, un diletant și un puturos cu pretenții la profesionalism desăvârșit – de la alții. Numai că, surpriză, și acești “alții” sunt tot români ca tine, adică la fel de incompetenți, șpăgari și “descurcăreți”. De ce te superi așa rău pe ei, în exclusivitate? Sunt imaginea ta fidelă, sunt avatarul tău în lumea grotească de dincolo de suprafața oglinzii – adevărata Românie. Supără-te pe tine însuți.

Cauza accidentului aviatic și consecințelor sale este incompetența ta, române. Și va trebui să cari povara acestei sentințe. Arătatul cu degetul, scuturarea pumnului, indignarea sfântă și baterea nesfârșită a gurii în zadar au și ele o limită, adică se termină aici.

Comments