Schimbăti povestea...

Poveștile au un rol important în viețile noastre. De fapt aș putea spune că poveștile ne hotărăsc destinul. Dacă analizăm cu seriozitate lumea din jur observăm că întreaga construcție a realității în care trăim se bazează exclusiv pe povești. Legile sunt un șir de povești asupra cărora ne-am pus de acord să le credem la nivel colectiv. Istoria este o poveste. Totalitatea amintirilor tale de când ai venit pe lume, este tot o poveste, constituția, manualele, cărțile, teoriile evoluționiste, dogmele, normele socialismului și normele capitalismului... toate sunt povești cu care suntem mai mult sau mai puțin de acord, dar toate ne influențează viața.

Experiențele personale după ce s-au consumat, rămân înscrise în memorie ca amintiri, sub formă de poveste. Cea mai mare limitare a minții este că se bazează pe trecut. Orice decize luăm, o facem pe baza experiențelor anterioare, prin urmare pe baza unei povești și nu pe baza realității imediate. Dacă vrei să schimbi ceva în viața ta va trebui prin urmare să schimbi povestea care ți-o spui tie despre tine.
Desigur, unele povești au o putere mai mare decât altele în funcție de numărul de persoane care cred în ele. Istoria unei națiuni de exemplu, este o poveste atât de puternică încât modelează credințele persoanelor de pe o arie geografică vastă. Există desigur povești care modelează întreaga umanitate. Economia de exemplu nu este altceva decât un set de reguli, o poveste lungă și complicată, pe care oamenii au adoptat-o în mare parte. Există populații izolate care au dezvoltat culturi de schimburi reciproce care au cu totul alte seturi de valori decât economia așa cum o cunoaștem noi. Gândiți-vă doar că diferența dintre economia capitalistă și cea comunistă este dată de povestea pe care cele două ideologii au construit-o și au propagat-o. Dacă vrei să schimbi realitatea, schimbă-ți povestea după care te ghidezi.

Dar povestea care a modelat lumea cel mai profund și care are o contribuție covârșitoare la evenimentele care se întâmplă în zilele noastre, este povestea materialismului. Povestea materialismului care se bazează exclusiv pe raționamentul uman și exclude orice componente de natură non-fizică. Emoțiile și sentimentele au fost excluse cu totul din această poveste, pe care s-a construit lumea așa cum o știm astăzi. Sistemele de educație se bazează pe dezvoltarea exclusivă și excesivă a raționamentelor logice în timp ce ignoră cu desăvârșire latura emoțională. Sistemele juridice se bazează exclusiv pe respectarea unor reguli și norme rațioale, excluzând total sentimentul care a stat la baza generării faptelor.

Naționalismul extrem implică un sentiment de ură la adresa altor naționalități. Crima pasională implică un sentiment de atașament față de persoana iubită. Sinuciderea implică un sentiment de inutilitate și lipsă de încredere în sine. Agresiunea fizică implică unsentiment de control asupra persoanei dominate. Și în fine, așa cum toate companiile de advertising o știu deja, la baza deciziilor noastre de a cumpăra ceva, stau emoțiile și nu raționamentul. Politica are la bază sentimentul nostru a da fi mai bine, sau dimpotrivă, fuga noastră de o situație de care ne-am săturat și o simțim apăsătoare.

Din ce în ce mai multe studii demonstrează că la baza bolilor fizice stau emoțiile noastre netrăite, reprimate, negate sau ascunse. Stați liniștiți, nu o să auziți de ele prea curând. De regulă este nevoie cam de 20 de ani ca studiile noi să apară si în manuale. Și cifra asta este valabilă pentru țările civilizate. Poate credeți cumva că studiile care au generat paradigme moderne, sunt cumva făcute de neavizați, și de asta nu se știe de ele. Nimic mai fals. Personalități recunoscute în lumea științifică la nivel internațional au demonstrat în repetate rânduri că paradigmele după care se ghidează societatea modernă sunt depășite de mult.

Începând de la Nassim Haramein în fizică cuantică, Bruce Lipton, doctor în biologia celulelor stem, Rupert Sheldrake cu teoria câmpurilor morfice, și până la demontarea paradigmelor economice cu Charles Eisenstein în ”Economia sacră a darului” sunt personalități recunoscute în domeniul lor prin aceea că au demonstrat rezultate evidente și de necontestat. Și am amintit doar câteva nume... Aceste persoane țin seminarii în lume săptămânal, au cărți tipărite în milioane de exemplare. Simplul fapt că nu i-ați văzut la televizor este pentru că mass media lucreaza la o altă poveste.

Povestea istoriei umanității s-a schimbat deja, doar că nu s-a anunțat la televizor! Iată de ce consider că este cazul să ne aplecăm asupra laturii emoționale a noastre. Sistemele propagă în continuare o poveste bazată exclusiv pe raționament în timp ce pentru a ține în viață această poveste se folosesc de emoțiile noastre. Tot ce înseamnă relații cu publicul, advertising, reclame, implică oameni care au studiat emoțiile, și le folosesc. Este cazul ca și noi să trecem la etapa emoțională a poveștii care ne modelează realitatea.

Fenomenul nu este nici pe departe la început, nici pe departe necunoscut sau minor. Există comunități uriașe, există învățători, se fac seminarii, cursuri, există personalități marcante pe aceste domenii. Nu vei auzi de ele la televizor, nici în main-stream dar le vei găsi imediat ce te va interesa subiectul și vei începe să faci cercetări personale. Nume ca Brandon Bays, Gregg Braden, Eckhart Tolle, este imposibil să mai rămână necunoscute. Dai peste ele pe internet la tot pasul.

S-au dezvoltat noi științe, care au rezultate în dezvoltarea personală mult peste ce poate să ne învețe școala. Programarea neuro-lingvistică (NLP), călătoriile emoționale, modelarea credințelor, coaching-ul sunt doar câteva domenii care au rezultate uimitoare.

Această postare este mai mult o pledoarie personală pentru a vă deschide apetitul intrării în domeniul emoțiilor. Și pentru că întreg sistemul educațional se bazează exclusiv pe raționament, este absolut normal să nu avem cunoștințe pe acestt domeniu. Așa că e bine să începeți cu începutul. Cu lucrurile simple, de bază.

Comments