ORA 25

ORA 25

”Dumneata nu pari entuziasmata, a zis Mr. Lewis. Observ ca nu te pasioneaza cauza Occidentului. Esti cumva filobolsevica? Numai dumneata ai rezerve: esti singura pe care n-o atinge elanul general.
- Niciun om nu e entuziasmat, a zis Nora West. Numai dumneata ii vezi asa!
- Nu sunt toti voluntarii nostri antibolsevici trup si suflet?
Sunt, a zis Nora. Dar atat: antibolsevici! Asta inseamna ca vor sa traiasca liberi. Sa nu mai fie ucisi, infometati, deportati, chinuiti. Atitudinea lor nu e o pozitie politica: e reactia omului contra crimei, a terorii, a sclaviei.
- Ce vrei mai mult? A intrebat Mr. Lewis. Asta inseamna ca sunt total de partea Occidentului. Noi pentru asta lupta: sa oferim oamenilor libertate, siguranta, protectie, democratie.
- Nu te amagi cu vorbele, Mr. Lewis! A zis Eleonora West. Acest razboi – asa numitul al treilea razboi mondial – nu este un razboi al Occidentului contra Orientului. Nici macar nu este un razboi propriu-zis, desi frontul se intinde de la un pol la celalalt, pe intreaga suprafata a planetei. „ Razboiul” asta nu e decat o revolutie interna in cadrul societatii occidentale. O simpla revolutie interna, exclusiv occidentala!
- Dar luptam contra Orientului! Contra intregii europe de rasarit! a zis Mr. Lewis.
- Fals! A zis Eleonora West. Dumneavostra, occidentul, luptati contra unei ramuri a societatii dumneavoastra!
- Noi luptam contra Rusiei!
- Rusia, dupa revolutia economica, a devenit cea mai avansata ramura a civilizatiei tehnice apusene. A luat totul din Occident si l-a pus in practica. A redus omul la zero, asa cum a invatat de la Occident. Rusia a copiat Occidentul in felul in care numai un barbar si un salbatic putea s-o faca. De la ea, n-a pus in societatea comunista decat fanatismul si cruzimea. Atat! Dincolo de setea de sange si de habotnicia ideologica, totul este occidental in Rusia. Contra acestei parti a civilizatiei occidentale luptati dumneavoastra acum! Contra Contra ramurii comuniste a societatii tehnice apusene! Ramurile atlantica si europeana ale societatii occidentale lupta contra grupei comuniste occidentale. E o lupta interna, intre doua categorii, intre doua clase ale aceleiasi societati; este daca vrei, o revolutie de clasa, asa cum a fost revolutia burgheza de la 1848. Orientul nu participa la aceasta revolutie interna occidentala. Nimeni, in afara de societatea occidentala, nu participa la aceasta revolutie. Si fiindca este tipic occidentala, Mr. Lewis, ea nu se face in interesul oamenilor. Societatea occidentala nu are oameni.
- Nu inteleg!
- Foarte simplu! A zis Nora West. Interesele societatii occidentale nu sunt si interesele oamenilor. Dimpotriva! In societatea tehnica apuseana, oamenii traiesc cum traiau primii crestini: in catacombe, in inchisori, in biserici, in ghetouri – In marginea vietii. Stau ascunsi! Oamenii nu au dreptul sa apara in public; nu au dreptul sa detina functii, nicaieri, dar mai ales in birouri, caci civilizatia dumneavoastra a inlocuit altarele cu birourile. Oamenii trebuie sa se ascunda, fiindca sunt oameni, sau sa se conformeze legilor tehnice, ca masinile. Omul a fost redus la o singura dimensiune, cea sociala. S-a transformat in cetatean, care nu e sinonim cu notiunea de om. Societatea tehnica recunoaste omul decat ca abstractiune, ca cetatean. Si daca nici nu-l cunoaste, nici nu-l recunoaste, cum sa faca o revolutie pentru el? Revolutia actuala, fiind specific occidentala, e straina de toate interesele omului ca individ: omul e de multa vreme o minoritate proletara a societatii dumneavoastra. Si, oricare tabara ar castiga lupta de acum, omul tot proletar va ramane in aceasta societate. Ciocnirea actuala este intre doua categorii de roboti, care atrag dupa ei sclavi vii, in carne si oase. Oamenii participa la acest conflict cum participau sclavii de pe galerele romane la razboaiele imperiului: in lanturi. Si, cand porti lanturi, nu poti lua parte la lupta.”

~ extras di romanul "Ora 25" de Virgil Gheorghiu (1949).


(http://filmehd.net/la-vingt-cinquieme-heure-1967-filme-online.html)

Comments