04 September 2014

Jocurile sunt masluite, va rugam sa pariati !

Nu mai este un secret ca motivul principal pentru care lumea este in criza se datoreaza sistemului financiar mondial condus de o elita bancara mondiala.

Dar exista oare bunastare undeva in aceasta lume sau este doar o iluzie. Sa vorbim despre mitul bunastarii occidentale. Mai intai vreau sa va marturisesc ca eu nu ma consider occidental dupa cum nici un occidental nu mi-ar spune mie in mod sincer ca sunt occidental. Huntington trasa in "Ciocnirea Civilizatiilor" limita Occidentului pe linia Carpatilor. Occidentul, spunea el, se termina acolo unde incepe ortodoxia si islamul. Si cum eu sunt ortodox si sunt mandru ca am stramosi viteji  si sfinti care au pus mai presus de burta neamul si credinta stromoseasca, inseamna ca nu sunt occidental.

In Occident este frumos ca la un cazinou. Cazinoul fiind insa construit cu banii altora. Mai precis furati de la altii. Se spune ca Occidentul este o civilizatie care are in cel mai inalt grad un nivel de trai ridicat si stiinta de a raspandi aceasta bunastare si altora.  Este binecunoscut faptul ca civilizatia occidentala si-a castigat aceasta superioritate materiala prin forta armelor (colonizare – de unde au obtinut resursele care i-au facut pe ei atat de bogatii) si din superioritatea tehnologica. Tot Huntington spunea ca „Occidentul a cucerit lumea nu prin superioritatea ideilor, a valorilor sau a religiei sale (la care putini membri ai altor civilizatii au fost convertiti) ci  mai degraba, prin capacitatea lui superioara de a folosi violenta organizata. Occidentalii uita adesea acest lucru, non-occidentalii, niciodata”.


Noi avem cheia bunastarii - Aceasta este principala lozinca in marketingul occidental. Daca vrei sa ai bunastare trebuie sa fii ca noi. Pentru asta mai intai trebuie sa te modernizezi, dar ca sa te poti moderniza trebuie sa te occidentalizezi. Lumea moderna si modernitatea sunt produse ale civilizatiei occidentale.  Incercand sa te occidentalizezi, de fapt tu cumperi un produs, esti consumator, desi ei  incearca sa te faca sa crezi ca tu cumperi o afacere. Beneficiul tau este confortul castigat in urma consumului de tehnologie sub iluzia ca aceasta tehnologie e foarte eficienta, iar costurile sunt relativ mici  – insa costurile cresc dupa primii ani de folosinta, exact ca in strategia cu dobanda fixa preferentiala  in primii  2-3 ani la credite. Cel mai bun argument pentru a demonstra falsitatea acestui marketing, care ne indeamna sa facem ca ei si vom deveni instariti si bogati ca ei,  este traiul nesabuit al americanilor de exemplu, care reprezinta 5% din populatia globului si consuma 25% din resursele planetei. Ne-ar trebui deci mai multe planete pentru ca si restul lumii sa traiasca in stilul propovaduit de occidentali.

Un alt truc al marketingului occidental este ca el beneficiaza de subventii pentru a sustine acest nivel de trai dincolo de resursele pe care le detine de fapt. Ei  "importa” permanet resurse pe care le distribuie subventionat in interiorul  patriei mama occidentale.

Alt truc:   superioritatea nivelului de trai obtinuta in principal prin puterea de cumparare datorata monedei proprii si a unor salarii mari. Smecheria consta in a avea venituri mari corelate cu taxe si impozite mari si in general cu cheltuieli mari.  Practic de cele mai multe ori  occidentalul este invidiat de altii pentru bunastarea lui aparenta iar el isi plange de mila fiind aproape in pragul colapsului. Acest lucru se obtine si il experimentam si noi acum prin ridicarea pe baze arbitrare a salariului minim pe economie. Este de neinteles cum guvernul forteaza angajatorii sa plateasca un salariu in crestere   de 900 lei pe luna, cand veniturile in general au scazut si chiar si salariul mediu este in scadere. Este usor de inteles ca aceasta majorare se va regasi in pretul produsului si salariatul o va pierde din cauza costului mai scump al vietii.   In felul asta profitul bancherilor care intermediaza banii este mult mai mare. Ganditi-va cat de interesat era un bancher strain de un credit dat pentru cumpararea unei garsoniere in 2002, atunci cand pretul ei era de 6000$ si cat de interesat este de o piata romaneasca occidentalizata in care o garsoniera valoreaza intre 30.000 si 60.000 euro. In  esenta bancherii imping societatile spre costuri din ce in ce mai ridicate de trai  comisionand o suma mai mare si  beneficiind de  o rata de colaps crescuta a debitorilor.

Cineva spunea ca omul este singura specie care plateste ca  sa traiasca. Oamenii au trait mii de ani fara sa aiba nevoie de imprumuturi. Un stil de viata sustenabil pe termen lung este acela care are cheltuieli minime cat mai mici. Nu conteaza cat castigi, conteaza cat cheltuiesti. Unii au neaparata nevoie de 300 de euro, altii de 500 euro, iar altii de 2000 de euro. Care vi se pare ca este mai bogat si care vi se pare ca este in pericol sa fie executat de banca sau de stat sau de partenerii de afaceri?  Cel care are cheltuieli de 2000 de euro si venituri de 2500 de euro sau cel care are cheltuieli de 300 de euro si venituri de 800 euro?

In Occident la fel ca la cazinou sunt multe lucruri gratis cu toate astea e bine sa te tii tare de buzunare. Cand intri intr-un cazinou ai sa vezi ca mancarea si bautura sunt gratis, formatia care canta e gratis, animatoarele sunt gratis, cateodata chiar si jetoanele sunt gratis,  in plus de asta toate aranjamentele se vede ca au costat foarte  scump. Cum este posibil? Occidentalul iti raspunde cel mai bine la nedumerirea asta – Nimic nu este pe gratis, stai linistit. Ia ce ti se ofera, ai platit alta data pentru ce ti se ofera acum gratis sau un altul plateste pentru tine sau chiar tu vei plati maine si poimaine. Cand occidentul ataca o piata in dezvoltare intra usor si ofera foarte multe gratuitati cum se intampla acum cu asa zisele fonduri europene insa dupa o perioada suficient de lunga de timp nimeni nu ramane pe plus, iar cei mai multi raman faliti. Cu toate astea senzatia este ca societate merge mai departe – dar in spate bogatia, usor–usor, exact ca la cazinou prin comisionare si taxare si prin indemnul la consum compulsiv, trece din mana oamenilor in mana bancherilor si este trimisa in patria-mama occidentala.

Exista proceduri de extragere a veniturilor pentru toate clasele de oameni. In primul rand sunt vizati oamenii cu avere din tara respectiva si apoi clasa de jos. Pentru clasa de jos jocul este de ai face sa consume nesabuit, asa cum s-a intamplat si la noi. De obicei saracul este foarte precaut si nu este supus acestui risc de a intra in colaps dat fiind ca el nu prea este vizat de marketingul bancherilor.   La cazinou sunt cateva mese cu mize mici pentru patura de jos sa spunem 1$ si marea majoritate cu mize mai mari de 50$ si 500$ si chiar 10.000$. Un cazinou devine eficient si este considerat de lux atunci cand are cat mai multe mese cu mize mari, dar intodeauna va pastra cel putin o masa cu miza sociala pentru ca orice cazinou are nevoie de saraci pentru a umple spatiul si pentru a face atmosfera. In Occident de obicei non-occidentalii ajung si traiesc la nivelul asta social, la mesele de 1$ unde bancherii  nu se baga sa-i comisioneze pentru ca au nevoie de ei. Bancherii ii jumulesc pe cei din clasa medie si clasa de sus,  adica pe cei de la mesele cu miza mai mare. Cand spun bancheri spun si statul care se supune strategiei bancherilor si tinde sa scumpeasca intodeauna nivelul de trai spre beneficiul bancherilor. Asta deoarece statul actual din aproape orice tara din lume este doar o extindere a sistemului bancar; o interfata de dominare si control a populatiei.

No comments:

Post a Comment