De ce urasti ziua de luni si iubesti ziua de vineri?

E nevoie sa incepi sa gandesti.

E usor sa gandeasca altii pentru tine, sa stai in zona de confort, sa ti se spuna ce sa faci, sa urmezi turma. Dar stii deja unde te duce comoditatea asta. O simti pe pielea ta zilnic. Incepi sa gandesti atunci cand incepi sa iti pui intrebari si sa raspunzi la ele. Ce sentimente ai pentru ziua de luni? Iata o intrebare care pare fara importanta. Nimic mai fals. Daca ti-e groaza de inceputul de saptamana cat mai dureaza pana cand iti
detesti intreaga saptamana si apoi intreaga viata?

Daca urasti ziua de luni e doar o chestiune de timp pana cand ajungi sa iti urasti intreaga saptamana si in curand intreaga viata. Faptul ca urasti ziua de luni e un semn timpuriu ca esti pe un drum gresit si oricat de mult te-ai dus pe un drum gresit, intoarce-te.

Pentru multi oameni ziua de luni semnifica inceputul activitatii care le ocupa cel mai mult timp din durata existentei lor. De obicei e munca sau scoala. Faptul ca nu iti place ceea ce faci, faptul ca nu astepti cu entuziasm o noua zi pentru a face activitatea pe care o alegi in mod voluntar zi de zi, dar desi nu iti place continui sa o faci cu perseverenta, ce iti spune? Daca nu iti place ziua de luni, e un semn ca activitatea principala a vietii tale iti face rau in loc sa iti faca bine.

Daca astepti weekend-urile si concediile ca o izbavire, e un alt semn. Sa cauti sa evadezi e semn ca traiesti prizonier in activitatea pe care tu cu mana ta, ti-ai ales-o pana acum. Ce faci, dormi? Trezesteste-te! Ori ti-ai uitat chemarea?
Pentru a descoperi ce ai nevoie pentru a avea tu succes, in mod particular, ai nevoie de discernamant. Adica sa poti deosebi diamantele de pietre obisnuite. Discernamentul, puterea de a alege corect pentru tine, abilitatea de a gandi pentru tine si de a-ti urma adevarul personal, interior in ciuda parerilor lumii vine doar in urma trairii experientelor de viata.

Steve Jobs ne spune foarte frumos acest lucru: “Timpul vostru e limitat, asa ca nu-l irositi traind viata altcuiva. Nu va lasati inchistati in dogma – adica sa traiti conform reultatelor gandirii altor persoane. Nu permiteti zgomotului produs de opiniile altora sa va amuteasca propria voce interioara. Si, cel mai important, aveti curajul de a va lasa calauzit de inima si intuitiile voastre. Cumva, ele stiu deja ceea ce vreti cu adevarat sa deveniti. Orice altceva e secundar.”

Pentru a-ti trai vocatia trebuie sa intelegi ce este iubirea pentru ca vocatia nu este decat iubirea aplicata in domeniul muncii. Omul cu vocatie creeaza pentru a-i servi pe ceilalti. De multe ori, oamenii cu vocatie au depasit o problema mare in viata lor si apoi si-au dat seama ce bucurie ar putea face celor din jur inspirandu-i si indrumandu-i sa depaseasca probleme apasatoare. In secunda in care ti-ai descoperit vocatia, in fiecare clipa cand o traiesti si o valorifici, accesezi comoara ta interioara.

In comoara ta interioara se afla sursa ta de energie care se autogenereaza, de aceea se numeste comoara interioara, pentru ca de acolo poti extrage cantitati uriase de valoare care apoi poate fi valorificata in viata reala si dealtfel, aceasta si e menirea comorii tale interioare.

Vocatia te ajuta in sanatate. Se intampla un lucru interesant atunci candd ai vocatie. Intri in starea de flux, starea in care pierzi notiunea timpului si esti afundat complet in ceea ce faci. Concentrare perfecta, creativitate, rezolvare de probleme, entuziasm, optimism, toate izvorand din tine pentru un scop superior, pentru o misiune pe care doar tu o poti indeplini.

In momentul in care ai vocatie si incepi sa o traiesti, se mai intampla ceva. La inceput iti doresti sa iti eliberezi toate cele 24 de ore ca sa poti face ceea ce iti place, ceea ce iti aduce implinire, satisfactie, bani si stil de viata. Apoi iti dai seama ca orice om are 24 de ore si ca oricati bani ai avea, nu poti cumpara o ora in plus pe zi. Si atunci te intrebi cum poti sa faci mai multe in timpul pe care il ai?

Iti dai seama ca raspunsul este “managmentul energiei”. Energia fizica, emotionala, mentala si spirituala. Iti dai seama ca daca energia spirituala este directia, scopul, misiunea, vocatia, Nietsche avea dreptate cnad spunea ca: “Cel care are un de ce pentru care sa traiasca, va gasi solutii pentru cum.”

Pentru a avea energie fizica (cantitate), emotionala (calitate) si mentala (concentrare) e nevoie sa iti pui corpul si mintea foarte bine la punct. Asta inseamna ca un om cu vocatie daca progreseaza, in mod natural va incepe sa puna accent pe alimentatie corecta, sport, odihna, va fi atent cu ce isi hraneste mintea si va deveni stapan al emotiilor sale si astfel, va avea o sanatate optima pentru ca devine firesc si natural sa fie astfel. Vocatie lui o cere. Vocatia ta iti cere sa fii din ce in ce mai bun, sa urci din ce in ce mai sus. Vocatia te ajuta in bani. Oamenii cu vocatie nu se bucura de concedii si weekenduri pentru ca ele in mod normal presupun intreruperea activitatii care ii aduce cea mai mare satisfactie. Pentru omul cu vocatie, sa il scoti din mediul si munca lui este ca si cand esti un copil pe care il chema mama in casa sa manance cand el este in mijlocul celui mai fain joc cu prietenii lui.

Unii ar pune intrebarea: -Nu inseamna asta a fi  “workaholic”?   - NU.
Care e diferenta dintre omul cu vocatie si un workoholic care nu stie decat munca obsedanta? Cand ii vezi la treaba, si omul cu vocatie si workoholicul par la fel de afundati in activitatea lor.
Dar, diferenta este chiar simpla. 
Daca evoluez permanent si am o stare de fericire si implinire sufleteasca, imi traiesc vocatia. Daca ma autodistrug si muncesc fara a avea un sens si progres, daca sunt doar dependent de munca fara sa vad imaginea de ansamblu, sunt workaholic.

Cu alte cuvinte, vocatia nu te distruge ci te inalta. Si nu e nimeni in masura sa te judece. Adevarul tau interior iti va spune daca ceea ce faci e aliniat cu ceea ce iti doresti sau e doar o dependenta de a face ceva si a nu te gandi la restul aspectelor din viata ta.

Oamenii cu vocatie, pentru ca sunt in starea de flow pe domeniul in care ei au talente si pasiune, nu au concurenta niciunde in lume, pentru ca nimeni nu poate sa faca aceeasi treaba ca si tine, avand aceleasi talente, in acelasi timp. Omul cu vocatie este pe calea maiestriei si isi dezvolta abilitati intr-un ritm accelerat. Atunci cand te joci, inveti intr-un ritm mult mai alert decat atunci cand muncesti sau inveti. Pentru omul cu vocatie, pasiunea lui este joaca lui si de accea ritmul de evolutie este rapid. Astfel, devenind expert pe felia lui, banii vor veni spre el in mod inevitabil. Vocatia te ajuta in relatiile de cuplu, prietenie si afaceri. Intr-un fel magic, vocatia iti aranjeaza si viata de cuplu, anturajul si parteneriatele.

“Atragi ceea ce esti.”
Cand ai vocatie, vei atrage un partener potrivit caruia ii vei spune ce este important pentru tine si el va putea alege sa ramana cu tine sau nu in cunostiinta de cauza. Daca ramane, te-ai ales cu un partener care te intelege si sustine. Relatiile de cuplu intre oameni cu vocatie sunt diferite de relatiile care sunt cumva “defazate” de restul vietii si restul activitatilor.

Oamenii cu vocatie isi aliniaza si optimizeaza intreg stilul de viata. Stiu cand e de munca si creatie, stiu cand e de relaxare, stiu cand e de iubire si timp cu familia, stiu sa stoarca maximul din fiecare clipa, stiu sa fie eficienti, sa dea randament, sa obtina maxim cu resurse si investitie minima. Stiu pentru ca inspre asta ii impinge vocatie. Inspre rezultate si autodepasire permanenta.

Cand Michelangelo a fost intrebat cum l-a sculptat pe David, acesta a spus “Doar am indepartat ceea ce era in plus”. La fel si viata omului cu vocatie, este o opera de arta din care Universul are grija sa indeparteze tot ceea ce nu este potrivit. Oamenii nepotriviti vor pleca de langa tine fara ca tu sa misti un deget si vor lasa loc doar acelor oameni potriviti, capabili sa vada in tine potentialul urias. Asta e valabil pentru toti: partaneri de cuplu, prieteni sau partaneri de afaceri.

Pentru a straluci cu adevarat va trebui mai intai sa iti descoperi “cursa optima”, unde fiecare gram al fortelor, talentelor, pasiunii si ingeniozitatii tale poate intra in jocul urmarii celor mai bune rezultate PENTRU TINE. Traiesc si muncesc astazi in asa fel incat sa reusesc cu adevarat? Daca nu, ce mica schimbare pot face pentru a conforma momentele vietii mele cu obiectivele tintite – ca viata mea sa fie mai mult a mea?

Nu conteaza nimic din ceea ce cred altii cand vine vorba de vocatia ta. Mai ales ca deja stii tot ce ai nevoie sa stii, doar e nevoie sa iti reamintesti.

Daca nimic altceva nu functioneaza, urmeaza sfatul lui Shakespeare:
“Afunda-te in inima ta
Bate si intreab-o ce stie…. “

Comments