Esti dispus să mori pentru a apăra o poziţie iluzorie?

"O turistă occidentală admira colierul unei băştinaşe.
- Din ce este făcut? a întrebat-o ea
- Din dinţi de aligator, doamnă, răspunse femeia.
- O, înţeleg. Bănuiesc că pentru voi au aceiaşi valoare mare cum au pentru noi perlele.
- Nu tocmai. Oricine poate deschide o scoică...
Omul trezit înţelege că un diamant nu este altceva decât o piatră căreia mintea îi atribuie o valoare foarte mare. El înţelege că un lucru poate fi mare sau poate fi mic după felul în care îl priveşte mintea." ~ Anthony de Mello - Rugăciunea broaştei

Are valoare pentru tine tot ceea ce simţi că ai nevoie şi te va împlini. Te va face să te simţi şi mai mult tu însuţi. Ceea ce nu are valoare pentru tine, este în afara ariei tale de interes. Nu există! Nu vezi! 
De fapt fiecare concept are valoarea pe care o atribui tu. Ce înseamnă succesul pentru tine? Bani, maşină casă? Oare ce înseamnă succesul pentru un băştinaş din Australia? Dar pentru un multimilionar? Crezi că banii casa şi maşina sunt considerate de un milionar ca fiind succes?

Succesul înseamnă pentru fiecare altceva. Tu defineşti ceea ce pentru tine este succes. Tu defineşti ceea ce sunt banii pentru tine. Tu defineşti ce valoare are un diamant pentru tine. Poate eşti o persoană cu venituri medii şi ai convingerea că un diamant te va face mai fericit. Îţi va creşte importanţa. Ve strânge acei bani şi vei cumpăra un diamant care te va face să te simţi mai important. Aceea este valoarea diamantului pentru tine. 

Ţin minte o secvenţă din filmul de animaţie Wall-E . Un roboţel care clădea gunoaiele pentru a le compacta, ultimul rămas funcţional după ce planeta fusese poluată iremediabil şi părăsită de toţi oamenii. La un moment dat roboţelul găseşte printre gunoaie o cutie cu un inel cu diamant la care se uită fascinat. O întoarce pe toate părţile, îi place, aşa că aruncă inelul şi păstrează cutia. Ce valoare are un inel când nu îl vrea nimeni? Dar când mori de foame?

Fiecare lucru are valoarea pe care tu io acorzi. Dar nu uita că banii nu au o valoare în sine. Banii sunt o consecinţă a abilităţilor tale pe care le aplici. Valorile tale sunt poate excursiile, anumite obiecte, servicii. Banii în sine sunt o unealtă cu ajutorul căreia poţi ajunge la obiectivele tale. Să îţi doreşti doar bani de dragul banilor, este un obiectiv pe care mintea nu îl poate pricepe. Încearcă să surprinzi valoarea banilor. Ce valoare au banii? Dacă ai tot ce vrei, material vorbind şi tu cauţi experienţe noi, banii nu înseamnă nimic. Valoarea pe care o cauţi tu este alta. Mintea nu poate înţelege valoarea banilor în lipsa unui obiectiv clar.

"Un om a fost crescut în ideea că nu merită să accepte decât ce are viaţa mai bun de oferit. Această optică l-a ajutat să aibă succes şi să se îmbogăţească, astfel încât a ajuns să îşi permită într-adevăr tot ce are viata mai bun de oferit. Într-o zi el s-a îmbolnăvit de amigdalită, o boală uşoară, care ar fi putut fi tratată cu uşurinţă de către orice chirurg calificat din regiunea sa. Convins însă de propria sa importanţă şi ghidat de obsesia sa că trebuie să îşi ofere tot ce are mai bun de oferit lumea medicală, el a început să colinde întreaga lume, pentru a găsi cel mai bun specialist în amigdalită.
De fiecare dată când îi era recomandat un chirurg competent, prin minte îi trecea ciudatul gând că undeva ar putea exista un specialist încă şi mai competent decât el.
Între timp, starea i s-a agravat şi infecţia s-a răspândit atât de tare încât dacă nu s-ar fi operat pe loc, viaţa i-ar fi fost pusă în pericol. Exact când şi-a pierdut cunoştinţa, s-a întâmplat să se afle într-un sat uitat de Dumnezeu, în care singurul om care a tăiat vreodată o fiinţă vie era măcelarul local.
De altfel, acesta era un măcelar excelent, dar nu mai văzuse până atunci cum arată amigdalele umane. De aceea, el a încercat să se consulte cu ceilalţi săteni, dar nimeni nu a ştiut ce să-i spună. Până să ia el o decizie, omul care nu accepta decât ceea ce are viaţa mai bun de oferit a murit, din cauza hemoragiei." ~ Anthony de Mello - Rugăciunea broaştei.
Valoarea pe care o atribui tu lucrurilor este iluzorie. 


Deci, cât de dispus eşti să mori pentru a apăra o poziţie iluzorie?

Comments