“SUNTEM ACUM IN PRAGUL UNEI CRIZE FINANCIARE ISTORICE SI A UNUI COLAPS!”

VOM FI MARTORII UNEI DISTRUGERI ISTORICE SI CATASTROFALE IN FINANTELE GLOBALE, IAR INVESTITORII CARE VOR DORI SA SUPRAVIETUIASCA ACESTUI HOLOCAUST FINANCIAR AR FI BINE SA FIE POZITIONATI CORECT!”

Sunt declaratiile unui prestigios economist american, reputat specialist financiar, John Embry, cu peste 50 de ani de prezenta pe pietele financiare americane, care pur si simplu au socat opinia publica americana si cercurile financiare din aceasta foarte importanta parte a lumii.

Au fost facute portalului de stiri economice si financiare King World News, la data de 20.08.2013, fiind generate de intalnirea de taina din aceeasi zi, avuta de presedintele SUA, Barack Obama cu conducatorii FED, Rezerva Federala Americana, de fapt sistemul Bancii Centrale, ai institutiilor financiare de supraveghere si ai organizatiilor financiare cheie din SUA.

Daca ar fi sa ne ghidam dupa teoria semnalelor, am putea spune ca dezastrul de astazi de pe piata financiara braziliana, unde “incendiul” asupra monedei nationale, urmeaza sa fie stins cu aprox. 60 miliarde USD sau din India, unde deprecierea masiva a rupiei a dizolvat averile magnatilor autohtoni cu 24%, sau din alte state din Asia, Africa si America de Sud, am putea, cel putin declara, ca “ceva” se intampla in aceste zile in lume, legat bineinteles de ultimele decizii din domeniul finantelor americane.



Realul brazilian este la pamant, rupia indiana este in cadere libera, randul sud-african de asemenea, rupia indoneziana este cazuta,iar lira turceasca s-a depreciat spre minimul istoric, toate acestea fiind monedele nationale ale unor mari state, considerate pana in prezent campioni economici globali. Nu cred ca mai este cazul sa aprofundam analiza prin prezentarea deprecierilor cu care se confrunta in prezent  si alte valute, apartinand unor economii emergente asiatice, pentru a completa tabloul.


Cauza majora a acestui dezastru mondial al valutelor nu este straina pentru nimeni si anume experimentul sau dupa cum i se mai spune “bula Bernanke”, pentru cei care nu-l cunosc inca, insa sigur il vor cunoaste in perioada urmatoare, Bernanke este seful FED, banca centrala americana. Fenomenul dateaza din anul 2009, cand FED si alte banci centrale au taiat dobanzile pana aproape de zero si au dat drumul la tiparnitele de bani ieftini, fara acoperire in economia reala, zica-se “pentru a stimula cresterea economica”. Acesti bani, multe sute de miliarde de USD, in transe de cate 70-80 miliarde USD, in baza unui program denumit de relaxare cantitativa,  au ajuns in multe zone ale lumii, in perioada 2009-2012, inundandu-le economiile, Brazilia, India, Indonezia, Turcia si multe altele, facand in asa fel incat pe acele piete sa se aprecieze toate activele, inclusiv financiare, iar acum, cand s-a constatat ca respectivul plan a fost realmente un dezastru, sumele respective sunt readuse in SUA, prin incheierea programului de relaxare cantitativa, odata cu cresterea dobanzii de politica monetara, ducand la secatuirea respectivelor piete, acompaniata de deprecierea activelor atat de mult apreciate in urma cu cativa ani. Cred ca va aduceti aminte de perioada de boom economic, din urma cu cativa ani, in care Brazilia efectiv impunea taxe de intrare a capitalurilor pe piata proprie, fiind inundata de bani ieftini.

De fapt, fluxurile de numerar americane din perioada ultimilor ani se transforma in prezent in refluxuri, afectand prin retrageri necontrolate monedele nationale ale statelor, in special emergente, din intreaga lume.

Economistul John Embry considera cresterea de astazi de catre FED a ratei dobanzii drept “o crima”, intr-un stat super-indatorat , cum sunt SUA, ceea ce deja incepe sa se intrevada.

Chiar si directorul general Christine Lagarde sustine ca in pofida tuturor eforturilor, “in baraj ar putea aparea sparturi”, care de altfel au si aparut, dovada reactia puternica a unor guverne nationale. Domnia sa recomanda ca lumea sa-si “construiasca noi linii de aparare” in fata unei posibile crize a pietelor emergente, confirmand pe deplin temerile economistului american, daca mai era nevoie.

Desigur, trebuie spus foarte clar, SUA se afla intre ciocan si nicovala, nu mai poate continua programul primitiv de relaxare cantitativa, in ideea stimularii cresterii economice americane, din motivele deja expuse si nici nu poate arunca lumea financiara globala in aer, ceea ce incepe sa se intample, fiind constiente ca prin retragerea masiva a investitiilor de pe pietele globale, efectul de boomerang nu va intarzia sa apara si sa loveasca insasi piata americana.

Tot ce se intampla astazi in SUA si cu SUA era previzibil. Presedintele american Barack Obama a gresit inca de la inceput, preferand in locul extragerii activelor toxice din marile banci de investitii americane si operationalizarea falimentului la nivelul celor aflate in respectiva situatie, finantarea lor directa cu bani publici, mii de miliarde de USD, situatia financiara a bugetului federal deteriorandu-se pe masura, dupa 4 ani de greseli continue.

In calitate de economist roman, implicat profund, pe plan european, in solutionarea crizei datoriilor suverane, inaintand Bruxelles-ului un plan personal in acest sens, am sesizat greseala ce urma sa arunce lumea financiara de astazi in haos si inca de la 10.03.2009 am avertizat public, in Business Magazin, despre aceasta imensa eroare a administratiei americane: “ In esenta, planurile anticriza, de la Presedintele Obama la cel al Premierului Boc, mizeaza pe incurajarea consumului si pe relansarea creditarii, ceea ce este gresit in opinia mea!”, urmat intr-un mod mult mai categoric, la 28.01.2010 cand am publicat in presa romaneasca un articol intitulat “Sub administratia Obama, SUA actioneaza gresit in solutionarea crizei economice”, publicand si o scrisoare deschisa la adresa Presedintelui American, in care il avertizam de modul eronat si neconform de actiune.

Iata ca la peste 4 ani acele avertizari se confirma pe deplin, lucrurile au involuat, ajungand astazi sa escaladeze pana la niveluri aferente colapsului financiar mondial, mult mai dur decat cel din anul 2008. Vom vedea daca experienta acumulata in criza in care inca ne mai aflam va ajuta omenirea sa treaca si de acest impas!

Pana atunci, asa dupa cum preciza zilele trecute economistul american, investitorii globali care vor sa supravietuiasca sa se pozitioneze in mod corect pentru impactul cu noua criza financiara.

As simplifica, spunand ca lumea financiara globala intra intr-o noua perioada de turbulente economice, cred ca nu va fi intr-atat de catastrofala pe cat se prezice astazi, insa este bine sa ne punem centurile de siguranta si sa functionam in perioada urmatoare cu multa atentie si precautie.

~ Ionel Blanculescu

Comments