Stirile dauneaza grav sanatatii!

Din cele peste 10 000 de stiri, pe care poate le-ai citit in ultimul an, cate v-au permis sa luati o decizie intr-o problema din viata voastra ? Cate v-au ajutat sa treceti peste vreun obstacol ?
Un avion s-a prabusit …
321 morti. Cu ce te ajuta ca sti asta ? Atitudinea ta fata de acest risc se va schimba indiferent de probabilitatea sa. O masina s-a rasturnat, rezultand decesul a 4 persoane… O batrana a fost violata in timp ce alta femeie a fost omorata cu brutalitate cu un ciocan… Oamenii nu numai ca vizioneaza astfel de stiri, le si citesc si vor sa afle amanunte cat mai detaliate. Treziti-va ! Altii fura tara in timp ce tu te uiti hipnotizat la mizeriile din presa, legile sunt date impotriva ta, oameni cu idei radicale transforma planeta intr-o inchisoare iar tu ce faci ? Te uiti dupa fata de la nu stiu ce pagina … Ca mai apoi sa te intrebi – Cand s-o fi schimbat lumea asa repede ?
Stirile sunt daunatoare, duc la frica, agresiune si manipulare; impiedica creativitatea si capacitatea de a gandi profund. Mass-media ne hraneste zilnic cu probleme banale, sfaturi care nu au nici o utilitate in viata cotidiana si mai rau, nu necesita gandire. Actionam mecanic pentru ca asa am citit in ziare sau am vazut la televizor. Stirile sunt, in marea majoritate, despre lucruri pe care nu le putem influenta. Repetitia lor zilnică ne face pasivi. Spre deosebire de lectura unei carti, a unui articol lung dintr-o revista, stirile sunt cantitati nelimitate de flash-uri ce actioneaza asupra creierului nostru la fel ca bomboanele viu colorate pentru copii. La fel ca cei ce au descoperit pericolele alimentatiei moderne ce duc la obezitate, diabet si alte forme de boala, oamenii trebuie sa realizeze si cat de toxice pot fi stirile asupra gandirii noastre. Marea majoritate a populatiei nu este suficient de rationala pentru a face fata stirilor si efectului negativ al acestora. Indiferent daca informatiile primite corespund sau nu realitatii, oamenii folosesc bucati din ele penttru a le integra in sistemele personale. Trusturile de stiri vor ca tu sa crezi ca stirile pe care le ofera iti vor oferi un avantaj competitiv. In realitate consumul de stiri este un dezavantaj competitiv.

Noutatile din actualitati nu au putere explicativa, sunt lipsite de sens. Acumularea acestora va ajuta sa intelegeti mai bine lumea sau misterele ei ? Cu siguranta nu. Acumularea mai multor informatii nu te ajuta nici economic. Te-ai astepta astfel ca ziaristii sa fie in fruntea piramidei, ceea ce nu se intampla. Acolo sunt doar cei ce controleaza informatia, cei ce ne dau firimituri din masa lor imbelsugata cu adevaratele informatii ajutatoare.
Stirile inhiba gandirea. Gandirea necesita concentrare. Stirile sunt special concepute pentru a va intrerupe din concentrare; flash-uri date creierului pentru a-l dezorienta; virusi ce fura atentia pentru anumite scopuri. Ele functioneaza ca un drog, vrem sa stim cum se termina povestea din spatele cuvintelor, iar cu sute de povesti in capul nostru dorinta e din ce in ce mai convingatoare si greu de ignorat. Majoritatea consumatorilor de stiri, chiar daca obisnuiau sa fie consumatori de carte, si-au pierdut capacitatea de a absorbi articole lungi sau carti. Dupa patru cinci pagini obosesc, isi pierd concentrarea, devin nelinistiti si asta doar pentru ca stuctura creierului s-a modificat. Majoritatea stirilor sunt despre lucruri cere nu ne pot influenta pe noi personal iar repetarea lor contribuie la pasivitate. Viziunea asupra lumii ne este schimbata de catre oamenii ce stau in spatele cuvintelor asternute pe o bucata de hartie iar aceasta tinde sa fie pesimista si fatalista. Este posibil ca asta sa contribuie si la mentinerea starii de depresie. Stirile distrug creativitatea.
In concluzie, consumul de stiri este irelevant. In mare parte. Problema nu se pune sa nu fi la curent ci sa nu te lasi atras in jocul manipulator pe care il abate mass-media asupra ta. Cu cat consumi mai putine stiri cu atat esti in mai avantaj. Mintea ta lucreaza mai liber, esti mai original. Societatea are nevoie de jurnalism, dar intr-un mod diferit. Jurnalismul de investigatie are locul lui bine stabilit dar putini sunt cei ce aleg aceasta cale. Descoperirile importante nu trebuie sa ajunga sub forma de stiri.
Dacă vrei sa propui solutii vechi de cand lumea, cititi stiri. Daca sunteti în cautare de solutii noi, nu le cititi !

Comments