Ce ar trebui sa facem cu viata noastra?

“Să fiu cel mai bogat om din cimitir nu contează pentru mine. Să merg la culcare noaptea spunând că am făcut ceva minunat este tot ce contează.” Steve Jobs

Exista un exercitiu foarte bun in care te gandesti la moartea ta si atunci toate lucrurile devin foarte limpezi. Ce lasi in urma? Ai facut lucrurile importante pentru tine? Ai trait intens? Ai iubit? Munca ta va servi oamenii si dupa ce nu mai esti? Cum te tin minte oamenii?

Sa traiesti eliberat de frica mortii este un lucru extraordinar!

Nimeni nu ti-a spus ca in viata asta poti sa ai un destin maret, ca trebuie sa traiesti fiecare zi cu gandul la cum vei putea realiza lucruri minunate in aceasta lume.


Sa ne gandim putin la cei mai mari generali si lideri ai lumii: Hannibal Barca din Cartagina, Alexandru cel mare al Macedoniei si Xerses al Persiei.
Primul lucru pe care toti il au in comun: au fost crescuti si educati de mici ca si cand este absolut normal ca ei vor cucerii si schimba intreaga lume, ceea ce s-a si intamplat.
A doua trasatura comuna este ca nu au fost deloc menajati.
Xerses a primit cea mai buna educatie posibila de la cei mai invatati oameni. In acelasi timp, Xerses la 16 ani a fost pus intr-o cusca cu un leu, cusca din care doar unul iese viu. Desi tatal sau, Darius, a investit mult in educatia si cresterea lui, nu l-a menajat si  l-a pus fata in fata cu moartea ca sa ii testeze calitatile.
Alexandru cel Mare la 16 ani zdrobea revolta Tracilor conducand propria armata.
Hannibal inca de la 9 ani si-a rugat tatal sa il ia cu el in Spania in campaniile militare iar dupa moartea tatalui si al unchiului sau, la doar 26 de ani era declarat comandatul suprem al armatei Cartagineze.
Asadar, li s-a bagat in cap de mici ca vor face fapte eroice si in acelasi timp au fost aruncati in focul actiunii.
Creierul unui copil este ca un burete care absoarbe orice.
Daca ti se spune mereu si mereu ce sa faci, ca esti prost, ca nu esti bun de nimic, ca esti doar un mediocru dintr-o turma si ai face bine sa nu faci valuri, cam  asa va arata si viata ta?
Primul pas este sa ne eliberam de povara aceasta a convngerilor induse de cei din jur.
Mai ales de parinti. Incepe sa-ti privesti parintii ca pe niste copii naivi care nu au stiut si nu au avut resurse sa iti dea o educatie mai buna.
Pentru ca te asigur, daca parintii tai ar fi stiut cum, te-ar fi facut rege sau regina pana acum, milionar, om de succes, indiferent de cum definesti tu succesul.
Dar nu au stiut pentru ca niciun om nu te poate invata mai mult decat a realizat el insusi in viata.
Asta te va ajuta sa ii iubesti si sa ai compasiune pentru ei in timp ce iti incepi drumul spre destinul tau.

De ce sa duci o viata mediocra?
Daca nu ti-a spus nimeni ca poti fi extraordinar, trebuie sa incepi sa-ti spui asta singur.
Iata vorbele lui Hannibal cand i s-a spus ca nu exista nici o cale pentru a trece Alpii cu armata sa de 80.000 de oameni si 37 de elefanti: "Aut viam inveniam aut faciam – Ori voi gasi o cale, ori voi face eu una."

Cum se poate face asta? Iata trei pasi:

Pasul 1 – Seteaza conditiile de viata pentru o existenta minimalista
Nu mai pierde vremea incercand sa faci bani in mod direct. Cine alearga dupa bani nu ii face, de aceea avem atat de multi oameni saraci si care se zbat in conditii grele de viata. Este clar ca ai nevoie si de  bani. „Apple” iar firma lui Steve Jobs, este si azi firma cu cei mai multi bani lichizi din lume pusi deoparte. Dar Steve Jobs stia ce spune si nu a facut bani urmarind profitul ci a dat oamenilor ceva pentru care oamenii au dat bani cu fanatism.
Banii sunt o consecinta directa a valorii pe care esti capabil sa o creezi ca om. Ce inseamna asta?
Inseamna ca trebuie sa fii atat de bun la CEVA, la o meserie sau sa ai abilitati de a ajuta alti oameni prin munca ta, prin produsele tale, incat sa fii o persoana indispensabila.
Iata de ce ai nevoie:
- o camera (sau jumatate de camera) doar a ta si care este SACRA. Adica atunci cand esti pe teritoriul tau, beneficiezi de intimitatea ta psihologica si fizica pentru a nu fi deranjat de nimeni.
- un laptop sau calculator cu internet cat mai bun. De ce? Pentru ca asta iti foloseste in a te educa permanent pe domeniul tau creandu-ti valoarea. Pentru orice domeniu ai pasiune si vrei sa faci o treaba buna, gasesti educatie pe internet, gratuita sau platita. Dar pentru a incepe tot ce ai nevoie este gratuit pe internet asa ca poti sa incepi de azi.
- conditii minime de existenta. Nu incerca sa traiesti peste puterile tale. Lasa deoparte viata sociala (in afara de intalniri cu oamenii de la care pot sa invat rapid si cu care te poti alia pentru scopul tau), hainele, si orice forma de lux. Nu ai nevoie de ele.
- acordati cat cat mai mult din timp pentru tine si scopurile tale. Elimina imensa risipa de timp din viata ta uitandu-te la ineptiile de la TV, barfind inutil cu prietenii (online sau offline). Aceste lucruri nu iti aduc nici o valoare.
- fa sport chiar si numai acasa. Iati doua greutati si fa sport acasa - pe langa flotari, genoflexiuni. Si asta zilnic. Fara scuze ca nu ai avut timp pt ca era un serial/film bun la TV. Inceteaza sa mai fi bou/vaca. Exista site-uri f bune ( asa cum ziceam mai sus, gratis) unde poti sa inveti cum sa fii intr-o forma super de acasa.

Pasul 2 – Seteaza conditiile psihologice
- incearca sa tii la distanta emotiile negative pentru ca iti rapesc foarte multa energie vitala. Evita certurile, mai ales cu membrii familiei, acestea trebuiesc eliminate pe cat posibil. Daca totusi emotiile negative vin, invata sa practici exercitii care sa te ajute sa treci rapid peste acest gen de emotii. Din nou exista site-uri (gratis, cum altfel) foarte bune care te ajuta sa transformi rapid orice emotie negativa.
- pastreaza-ti o atitudine si mentalitate optimista si increzatoare. Fa-ti o lista cu obiective clare si precise, un fel de caietul de visuri, afirmatiile sunt extrem de importante pentru a te mentine permanent in alerta si focusat pe misiunea de a te ridica din mocirla.
- cand emotiile negative, depresia, necazul, supararea sau ura fata de conditiile grele de viata te vor coplesi (si crede-ma ca vor fi si astfel de momente) foloseste-ti caietul cu scopuri, reinoieste-ti declaratiile de razboi, pune si mai multa pasiune in misiunea ta.

Pasul 3 – Ce anume sa studiezi online
O situatie extrem de intalnita astazi: oamenii au acces la o minune numita internet, dar pe care il folosesc la un nivel cel mult mediocru. In loc sa-l folosesti pentru a te dezvolta si a obtine informatiile cu adevarat necesare atingerii scopului tau, il folosesti intr-un mod absolut irelevant (ca multe alte lucruri din viata ta dealtfel). Asta se intampla pentru ca nu ai scopuri clar definite in viata ta. Se intampla pentru ca habar nu ai ce vrei. Se intampla pentru ca ai trait intr-un cerc mediocru, consumand produse si informatii mediocre. Inceteaza in plm sa mai faci asta.
Foloseste deci internetul la capacitatea lui maxima pentru:
- dezvoltarea aptitudinilor in meseria ta de baza (sau pentru pasiunea ta). Daca insa nu simti nici o tragere de inima pentru a face asta, inseamna ca practici o meserie pentru care nu ai chemare, nu se bazeaza pe pasiunea ta. Te afli in ea doar pentru ca mata/tactu (sau chiar tu) ti-a zis candva ca trebuie sa te faci medic, popa, politist, avocat sau orice alt kkt numai ce te pasioneaza pe tine nu.
Trebuie sa devii foarte bun la a-ti practica meseria. Sa spunem ca esti o persoana pasionata de contabilitate. Sau poate sa vinzi rosii bio. Devino extrem de bun in acest domeniu. Daca esti contabil invata toate legile si mecanismele care fac viata usoara celor care au firme sau fac comert si carora le poti usura mult viata spunandu-le ca le poti ajuta in reducerea la jumatate a impozitelor catre stat de exemplu.. Daca vinzi rosii, devino exprt in a creste cel mai bun soi de rosii, gustos si hranitor pe care il poti oferii oamenilor pentru a nu mai manca kkt-urile de rosii de carton din piete.
Invata cum anume sa te promovezi in mediul online, marketing ul si vanzarile. Online-ul este deja viitorul. Acum ca esti bun contabil sau vanzator de rosii, devino extrem de bun in a explica oamenilor de ce sa te aleaga pe explica-le cat de bine te-ai educat pentru a oferi aceste rezultate, cat de multe stii si ce provocari ai avut de depasit, ce alti oameni ai mai ajutat. Si astfel, iti creezi o reputatie si iti cresc rezultatele.
Zilnic trebuie sa te antrenezi in meseria ta ( care este o unealta in misiunea ta) si in acelasi timp sa inveti marketing si vanzari ca sa poti sa te diferentiezi de ceilalti din meseria ta.
Vorbitul in public este din nou foarte important. invata cum vorbesc liderii cu charisma si cum inspira oamenii.
Daca faci acesti 3 pasi, oricat de grea e viata ta acum, poti sa razbesti si sa te eliberezi din lanturile mediocritatii.
Desi majoritatea oamenilor nu constientizeaza, avem in jurul nostru astazi, toate conditiile pentru a reusi. Avem toate informatiile posibile. Chiar mai mult decat ne-ar trebui. Iar reusita se bazeaza pe informatie in primul rand, care conduce la idei. Ne lipseste insa vointa de a porni la drum. Iar asta se datoreaza in primul rand faptului ca am practicat pentru mult prea mult timp o meserie care nu ne-a placut doar pentru faptul ca am crezut ca ne va aduce bani dar care in mod miraculos nu prea au si aparut.
Astazi, datorita acestei minunate crize sociala, politica, economica, MORALA, natura ne da inca o data sansa de a reveni la noi insine, de a ne (re)descoperi pasiunile noastre adevarate (adica adevaratul EU) si de a le folosi pentru a ne urma adevarata cale.

Daca ai o viata care nu te multumeste si totusi pierzi vremea, atunci nu vei ajunge decat o alta cifra in statistica celor care desi au avut talent, au murit speranta.

Pace voua.

Comments