9 sfaturi de la Mark Twain


Iata 9 sfaturi pentru o viata fericita de la Mark Twain. Veti gasi citate din cartile marelui scriitor, care va vor schimba perspectiva asupra vietii.
Sunteti, probabil, familiarizat cu Mark Twain datorita cartilor sale de renume mondial, cum ar fi “Aventurile lui Huckleberry Finn” si “Aventurile lui Tom Sawyer”. Fiind un scriitor excelent, el a fost, de asemenea, un orator talentat, satirist si profesor. In viata sa, autorul a trecut prin multe: incepand de la succesul nebun al romanelor sale si prietenia cu magnatul petrolului, terminand cu devastarea companiei sale de publicitate, moartea sotiei sale si a celor trei copii. Cu siguranta, putem spune ca Mark Twain a fost un om extraordinar, cu o viziune deosebita asupra vietii.
Poate ca asta este si motivul pentru care citatele sale sunt preluate pana in zilele noastre.

Iata cateva sfaturi de la Mark Twain:

1. Traieste in armonie cu tine insuti.
“Un om nu poate fi multumit de viata sa, daca este nemultumit de el insusi.”
Daca sunteti nefericit de comportamentul si actiunile voastre, este probabil ca cea mai mare parte din timp veti suferi de un sentiment de disconfort general. Pe de alta parte, daca sunteti multumit, veti fi linistit si veti avea libertatea interioara de a face ceea ce va doriti cu adevarat. Daca nu aveti libertatea interioara, atunci veti avea probleme cu evolutia personala. Puteti alege modalitatile corecte pentru aceasta crestere, dar veti simti rezistenta interna. De acea, nu va veti atinge obiectivul.
Trebuie sa va dati aprobarea, sa va permite-ti sa fiti acel om care doriti sa fiti cu adevarat. Nu cautati aprobare de la altii. Solicitati o aprobarea de la dumneavoastra insiva. Depasiti aceasta bariera interna si nu va dati posibilitatea sabotarii. Nu este o sarcina usoara si pentru a face fata este posibil sa fie nevoie de timp.

2. Este posibil ca dumneavoastra sa fiti propria piedica.
“Varsta exista doar in mintea nostra. Daca nu ne gandim la ea, nu exista.”
Astfel, ceea ce ne limiteaza, in cele mai multe cazuri, exista doar in mintea noastra. De exemplu, am putea crede ca oamenii din jurul nostru sunt deranjati de faptul ca nu avem o inaltime standard, ca avem o varsta nepotrivita sau ca avem foarte putin par pe scalp. Dar acest lucru se intampla numai atunci cand noi gandim in acest fel. Incepeti sa va simtiti ingrijorati de ceea ce cred oamenii despre dvs. Oamenii simt aceste lucruri si e posibil sa reactioneze negativ.
Pe de alta parte, daca nu va pasa, nici celor din jurul vostru nu le va pasa.

3. Relaxati-va si distrati-va.
“Umorul – acesta este cel mai mare dar dat omenirii.”
“Nimic nu poate rezista in fata presiunii unui ras.”
Umorul si rasul sunt niste instrumente uimitoare. Ele pot transforma orice situatie serioasa in ceva nostim. Intotdeauna si pretutindeni pot imbunatati starea de spirit. Atunci cand starea de spirit devine mai buna si munca devine mai usoara, pentru ca creierul nu este plin de emotii negative. Cand va calmati, atunci devine mai usor sa gasiti o solutie pentru rezolvarea problemei.

4. Indepartati furia.
“Furia este un acid, care poate face mai mult rau ‘vasului’ in care este stocata, decat celui asupra caruia este turnata.”
Furia este lipsita de sens in cele mai multe dntre cazuri. Ea poate fi motivul principal al pierderii controlului. Pentru binele vostru, trebuie sa intelegeti ca furia are efecte negative asupra celui furios si nu asupra celui spre care este indreptata. Deci, chiar daca sunteti in mod constant furios pe cineva, incercati sa intelegeti ca o sa va afecteze doar pe dumneavoastra.
Un sfat bun cu privire la modul de a va face viata mai buna: ori vorbiti cu persoana respectiva si rezolvati civilizat conflictul ori puneti cat mai repede „vasul cu acid” la un loc sigur.

5. Nu considerati ca toti va sunt datori.
“Nu spuneti celor din jur ca lumea va este datoare. Lumea nu va datoreaza nimic. Ea a existat si inaintea voastra.”
De foarte multe ori, unui copil parintii ii ofera o multime de lucruri. Cand va fi adult, s-ar putea sa ramana cu un sentiment cum ca cineva ii este dator. S-ar putea sa credeti ca lumea ar trebui sa va ofere ceea ce doriti sau ca ea va este datoare. Din aceasta cauza, veti fi de multe ori furios si suparat. La urma urmei, lumea nu va poate oferi ceea ce va asteptati. Pe de alta parte, o astfel de situatie va poate ajuta. Incepeti sa realizati ca succesul dvs poate fi creat doar cu fortele proprii, atat cele fizice cat si cele mentale. Nu mai sunteti un copil, care asteapta ca parintii sau ca lumea sa-i ofere ceea ce doreste.

6. Daca faceti ceva in felul dvs de a face, fiti pregatit sa nu fiti intelesi.
“O persoana care are idei noi va fi considerata excentrica, atat timp cat ideile sale nu vor fi de succes.”
Cred ca acest lucru este in mare masura aplicabil la auto-imbunatatire. Daca incepeti sa schimbati sau sa faceti ceva altfel fata de cum ati facut inainte, atunci oamenii pot reactiona in diferite moduri. Unora le va placea. Unii vor fi indiferenti. Cineva poate fi confuz, posibil sa nu-i placa si va incepe sa obstructioneze munca dumneavoastra. Practic, modul in care oamenii reactioneaza reflecta nu ceea ce sunteti dvs, ci ceea ce sunt acesti oameni. Acesta este modul in care acestia se simt, exprimat in cuvinte si judecatile pe care le fac. Probabil nu vor reactiona atat de dur, precum va asteptati. Cel putin, mai devreme sau mai tarziu o sa va lase in pace pentru a se implica in propriile afaceri. Astfel, putem spune ca ceea ce spun sau gandesc alti oameni, pot fi doar obstacolele imaginatiei si fanteziei pe care dvs le-ati construit si care va tin la distanta de succes.

7. Puneti accentul dupa cum va doriti.
“Aruncati toate problemele din cap. Acoperiti-va urechile, fugiti de gandurile legate de probleme sau aruncati-le in orice mod posibil.”
Acel lucru caruia ii acordati o atentie mai mare, determina ceea ce se va intampla. Puteti inota in problemele voastre si sa va creati o imagine de victima. Sau puteti sa va concentrati asupra lucrurilor pozitive, pe care le-ati invatat din diverse situatii. Este posibil sa va concentrati, din greseala, pe probleme, in loc sa directionati gandurile spre ceva util. Insa puteti invata cum sa va controlati gandurile. In fiecare zi va va fi mai usor sa va redirectionati gandurile.

8. Nu va ganditi la modalitatea in care puteti sa va simtiti bine.
“Cel mai bun mod de a te inveseli este sa incerci sa inveselesti pe altcineva.”
Poate ca, intr-o oarecare masura, acest sfat este contrar bunului simt. Cel mai bun mod de a te simti bine este sa faci pe cineva sa se simta bine sau sa-l ajuti. Asa veti merge pe spirala pozitiva, impartasind altora ceva valoros. Ajutand pe cineva, atat dumneavoastra, cat si persoana respectiva se va simti mai bine. Cea mai apropiata persoana pe care a-ti ajutat-o, de asemenea, intr-o zi va va intinde o mana de ajutor. Astfel, ajutandu-se reciproc, amandoi va veti simti bine.
Aceste sentimente pozitive sunt transmise de alte persoane si prin urmare, veti face bine din nou, inspirat de ajutorul pe care l-ati primit de la prieteni. Astfel, spirala pozitivului va contina sa creasca.

9. Faceti ceea ce doriti sa faceti.
“Peste 20 de ani veti regreta mai mult ceea ce nu ati facut, decat ceea ce ati facut. Prin urmare, ridicati ancora si plutiti departe de linistea portului. Prindeti vantul prielnic in vele si folositi-l. Visati. Faceti descoperiri.”
Citatul este excelent! Eu nu am nimic de adaugat la el. Va pot doar sfatui sa-l scrieti pe hartie si sa-l lipiti pe frigider sau pe usa de la baie ca sa va amintiti intotdeauna ce trebuie sa faceti cu viata voastra.

Comments