De ce esti motivat sa faci lucruri gresite si nemotivat sa le faci pe cele bune?

O persoana are 20 de kilograme in plus, arata de parca are 10 ani mai multla varsta, se misca greu, se simte rau si decide ca vrea sa faca schimbari.
Isi ia antrenor la sala si plateste un nutritionist pentru a avea rezultate garantat.
Dupa vreo 2-3 luni progresele nu sunt vizibile. Antrenorul si nutritionistul sunt disperati si nu stiu ce sa mai faca. I-au dat omului lista cu ce sa manance si la ce ora, la sala arde sute de calorii si totusi nu se vad rezultate.
Ce se intampla defapt?
In fiecare zi, noaptea, eroul nostru merge la frigider si mananca la loc toate caloriile arse si pastreaza secretul.
Cu alte cuvinte, desi verbal spune ca este foarte motivat sa slabeasca, comportamentul lui de fapt este foarte motivat sa manance.
De foarte multe ori m-am intrebat, de ce suntem motivati sa facem lucrurile gresite si total lipsiti de motivatie cand e vorba de lucrurile care ne-ar putea face viata mai buna.
De cate ori nu te-ai apucat de un lucru cu entuziasm doar ca sa simti cum orice motivatie scade pana in punctul in care vrei sa uiti ca l-ai inceput?


Te-ai intrebat vreodata de ce anumite activitati ti se par ingrozitor de greu de facut si de multe ori ai o lipsa de chef totala iar alte activitati, poate jocurile video sau shoppingul, ti se par extreme de atragatoare si timpul zboara prea repede?
Ultimele cercetari explica exact de ce “batul si morcovul” este o metoda  invechita de  motivare care nu mai functioneaza pentru noile provocari pe care le avem.

Exista 3 tipuri de motivatie:
Motivatia 1 - a fost supravietuirea si inmultirea, timp de 100.000 de ani cat timp omul traia in pesteri. Scopul tau era sa traiesti si sa mananci azi si daca se poate sa iti transmiti genele mai departe si mai bine pentru ca maine nu stiai daca tu erai cel mancat de vreo bestie.
In vremurile recente, a inflorit o noua motivatie (2). Batul si morcovul. S-a observat ca oamenii reactioneaza bine daca sunt recompensati pentru o treaba facuta bine si sunt pedepsiti daca gresesc.
Intreaga era industriala din 1900 incoace precum si sistemele educationale publice s-au folosit de acest timp de motivatie. Totusi, sistemul industrial cere munca de rutina iar scoala iti cere sa memorezi ca un papagal asa ca s-a descoperit ca motivatia 2.0 functioneaza doar pentru munca de rutina nu si pentru cea creativa.
Problemele cu care ne confruntam in cei mai recenti ani au necesitat o noua gandire si astfel s-a descoperit motivatia interna 3.
Aceasta motivatie interna, despre care toti am auzit, are nevoie de 3 factori ca sa functioneze: Autonomie, Maiestrie si Scop.
- Autonomia, adica libertatea in patru directii: Ce activitate fac, cu cine o fac, cand anume o fac si in ce fel o fac. De aceea foarte multi oameni sunt motivati sa se joace de exemplu. Pentru ca intr-un joc alegi ce te joci, cand te joci, cu cine te joci si cum anume o faci.
- Maiestria inseamna ca simti ca iti dezvolti anumite abilitati in timp ce faci activitatea aleasa si devii mai bun
- Scopul inseamna ca ai nevoie de un scop spiritual, o destinatie, un obiectiv spre care sa tinzi.
Asadar, daca dorim sa avem parte de aceasta motivatie interna, e important sa ne gandim la acesti factori.

Motivatia 3 este viitorul nostru.
Care sunt cele trei perechi de motivatori pe care daca le folosesti corect poti ajunge la rezultate extraordiare intr-un timp foarte scurt
Apoi, s-a descoperit ca exista trei perechi de motivatori: Puterea, Dovada sociala si Rezultatele.
De ce sunt trei perechi? Pentru ca fiecare din cele trei de mai sus vine cu plus si minus, pozitiv si negativ.
Asadar oamenii sunt motivati de lipsa de putere sau de dobandirea ei. Unii oameni sunt motivati atunci cand se simt sclavi si vor sa se elibereze. Altii sunt motivati cand isi doresc sa fie puternici intr-un anumit aspect al vietii.
Apoi, legat de social,  unii oameni sunt motivati cand vine vorba sa nu se faca de ras in public, de ce va spune lumea despre ei. Ceilalti sunt  motivati de dorinta de a fi populari si de succes , vedete.
La urma, pe unii oameni ii motiveaza rezultatele sau lipsa lor. Unii oameni isi doresc sa atinga obiective si sa realizeze lucruri in viata. Unii sunt motivati de teama ca nu vor realiza nimic iar altii de dorinta de a face lucurri marete.
E important sa iti dai seama in ce categorie te incadrezi tu si sa incepi sa iti alegi activitati care sa te faca sa fii motivat in mod automat.
Cum poti sa te motivezi pe tine sau pe cei din jur pentru munca de rutina si cum poti sa cresti motivatia pentru munca ce necesita creativitate.
In cartea lui Daniel Pink - "Drive", se vorbeste despre un experiment in care s-a dovedit ca atunci cand platesti oamenii sa faca o activitate, daca activitatea este de rutina, productivitatea creste un pic. In schimb, daca e nevoie sa isi foloseasca mintea, imaginatia si creativitatea, daca dai bani pentru acea actiune, rezultatele scad dramatic.
Asadar, incearca sa nu folosesti banii ca si motivator pentru lucruri ce necesita solutii creative. Si mai ales retine, oamenii care sunt foarte buni la ceva in aceasta lume, sunt foarte motivati pentru ca munca lor sa aiba impact si sa influenteze cat mai multa lume. Banii sunt pe un loc secundar pentru acesti oameni pe care ii doresti pe langa tine.
Asadar, e important sa ai o mentalitate de om care vrea rezultate si vrea sa aiba impact pentru a  atrage langa tine oameni asemanatori.

De ce motivatia vine in valuri si cum sa faci surf pe aceste valuri, sa controlezi starile de entuziasm si motivatie in avantajul tau
Motivatia vine in valuri. Asa e. Si bataile inimii, daca te uiti pe o electrocardiograma, sunt in valuri. Si undele cerebrale ale creierului sunt in valuri. Viata este un puls, o unda care vine in valuri. Este absurd sa vrei sa ai aceeasi stare in permanenta. E clar ca uneori ai energie, motivatie si entuziasm si uneori nu.
Secretul e sa stii cand ai o stare anumita si sa te comporti in consecinta.
Ai o stare de lene? Nu te chinui sa muncesti. Relaxeaza-te si fa doar lucruri care iti fac o placere maxima. Vei vedea ca incepe sa se trezeasca in tine o pofta de actiune si de a realiza lucruri frumoase.
In acelasi timp, cand simti ca ai energie si motivatie, fa tot ce iti sta in putere sa scoti maximul din tine. Nu te pune sa te relaxezi sau sa faci altceva cand simti ca acum esti in cea mai buna forma a ta. Ceea ce ne duce la urmatorul punct.
Legatura dintre oboseala fizica ( sport , alimentatie, odihna ) si motivatia ta zilnica
Ultima descoperire, banala poate dar pentru mine o revelatie, este legatura directa intre starea noastra fizica si motivatie. Multi oameni spun ca PERMANENT ei simt o lene si o dorinta de relaxare.
Daca tu manci doar prostii si stomacul tau foloseste toate resursele pentru a digera prostiile ingurgitate, normal ca ti-e somn la ora 14 si nu mai ai chef de nimic. Daca te culci la 3 dimineata dupa 16 ore la calculator, evident ca esti varza si nu te mai poti ridica din pat. De unde motivatie de sala si realizari?
Starea fizica proasta, de oboseala permanenta, te face sa simti ca nu ai deloc motivatie , pentru nimic.
Si asta e motivul numarul unu pentru care oamenii spun ca nu au rezultate. Nu sunt destul de motivati.
Dar nu asta e problema. Problema e ca starea lor fizica e atat de proasta incat pentru ei motivatia este sa traiasca inca o zi. Este o legatura directa intre epidemia de obezitate ce a lovit locuitorii acestei planete si lipsa de motivatie pentru a realiza lucruri in aceasta viata.
Asadar, sa nu te mai plangi niciodata de lipsa de motivatie, pentru ca este un obstacol fals.
Adevaratul obstacol este corpul tau fizic.
Mananca mancare usor de digerat si care te energizeaza, fa sport si odihneste-te si ai sa vezi cum incepi sa devii o persoana cu energie multa si foarte motivata sa realizeze lucruri faine.
Cum sa indepartezi teama de nereusita si esec ce te opreste sa incepi sau sa duci la bun sfarsit actiunile benefice tie
Un mare ucigas al motivatiei este teama de esec si ghici de unde vine? BATUL din motivatia 2. Ai fost invatat ca greseala atrage dupa sine pedeapsa si ca mai bine nu te risti. Evident, intr-o societate bazata pe sclavi, iti permiti sa biciuiesti sclavii.
Insa un sclav biciuit nu va da niciodata dovada de creativitate ceea ce nu este o problema pentru stapanii care vor doar munca de rutina si productivitate pana cazi lat.
Profesorii, societatea si fabrica nu te vor creativ pentru ca apoi incepi sa pui intrebari si nu mai esti un sclav bun. Fiecare secunda in care nu esti cu boticul in munca ta de rutina inseamna bani pierduti pentru proprietarul de afacere pentru care lucrezi si asta trebuie pedepsit corespunzator.
Catalogul si notele bune/proaste de la scoala precum si statul cuminte in banca, nu au ca rol educatia ta ci disciplinarea ta. Sa inveti sa stai cuminte si sa asculti, sa executi.
E important de inteles acum ca exista o noua generatie de oameni, care incurajeaza greseala pentru ca stim ca cu cat gresesti mai repede cu atat treci prin procesul de evolutie mai repede si esti pregatit sa faci fata provocarilor.
Asadar, GRESESTE cu curaj.

Comments